Hoe krijg ik meer conversies op mijn contactformulier?

Contactformulier
meer

Hoe krijg ik meer conversies op mijn contactformulier?

Het contactformulier is waarschijnlijk het belangrijkste middel om websitebezoekers contact met u te laten opnemen. Voor veel ondernemers, vooral in de B2B sector, is het verzamelen van leads aan de hand van het contactformulier van groot belang. Tenminste, dit zou van groot belang moeten zijn… Krijgen jullie daadwerkelijk vaak leads op jullie contactformulier? Nee? Of ja, maar te weinig? Bekijk dan eens of het webformulier wel aan onderstaande principes voldoet. Deze 8 stappen leiden naar meer conversie op het contactformulier.    

1. Maak alleen de noodzakelijke velden verplicht

Bezoekers haken vaak af bij een lang webformulier. Ga maar bij uzelf na hoe irritant dit kan zijn.  Daarnaast willen bezoekers vaak niet direct al hun telefoonnummer, aan u geven. Het zou zonde zijn als prospects afhaken omdat zij dit verplicht moeten invullen. Aan het e-mailadres heeft u voor het eerste contactmoment immers genoeg. Daarbij kunt u zich afvragen of u het telefoonnummer dan überhaupt moet vragen? Want de regel is altijd: gebruik zo min mogelijk velden. Zo kunnen bezoekers snel en makkelijk contact opnemen en dat is precies wat uw websitebezoekers willen (en u ook!). Een onderzoek van Hubspot wijst uit dat een contactformulier met drie velden gemiddeld de meeste conversies oplevert.

2. Laat de website bezoeker weten wat hij/zij krijgt na het invullen van het webformulier

Krijgen prospects bijvoorbeeld direct een offerte? Worden uitsluitend hun vragen beantwoord? Ontvangen zij nog extra’s bij het invullen van een webformulier? Laat de bezoekers duidelijk weten wat zij krijgen als ze het webformulier invullen. Niemand vult dit namelijk voor zijn plezier in. Sterker nog, bezoekers zijn vaak huiverig om informatie achter te laten. Het is daarom altijd belangrijk dat uw website en contactformulier vertrouwen wekt. Vertel uw bezoekers met een simpele zin boven het contactformulier precies wat er gaat gebeuren als zij het formulier invullen.

3. Een aantrekkelijk design

Tja.. het lijkt misschien voor de hand liggend, maar het webformulier moet er wel aantrekkelijk uitzien. Anders vullen bezoekers deze niet in. Het design moet passen bij de website en de huisstijl. Daarnaast moet het ontwerp strak en overzichtelijk zijn. Er moet genoeg ruimte zitten tussen de velden, maar ook niet teveel.

4. Een opvallende actieknop

Laat op de actieknop onder het formulier weten wat er gebeurt als de website bezoeker op deze knop drukt. Wordt er bijvoorbeeld een bestelling geplaatst of een bericht verzonden? Zet dit dan op de knop. Het design van de knop is ook erg belangrijk, gebruik bijvoorbeeld een opvallende kleur. Een opvallende actieknop verhoogt de conversie.

5. Geef duidelijke fout-feedback

Een typefoutje is zo gemaakt. Helaas ook wanneer bezoekers uw contactformulier invullen. Maken zij een fout? Wees hier dan duidelijk over door de fout te benoemen. Denk daarbij aan: ‘U heeft een ongeldig e-mailadres ingevuld’. Zo weten zij direct waar de fout ligt.

6. Bedankpagina en/of -mail

De aanvraag is gedaan! Laat uw prospect weten dat u de aanvraag in goede handen hebt ontvangen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een bedankpagina en/of een bedankmail, waarin u aangeeft dat de aanvraag goed ontvangen is en u zo snel mogelijk contact opneemt. Zo is het voor uw prospect duidelijk dat de contactaanvraag is gelukt. Erg belangrijk! U wilt natuurlijk niet dat iemand na het indrukken van de actieknop onder het ingevulde contactformulier, weer een leeg contactformulier te zien krijgt. Weliswaar is de ingevulde informatie verstuurd, maar dat moet de websitebezoeker dus wel weten. Anders ontstaat er verwarring, onduidelijkheid en misschien zelfs irritatie.

7. Test uw contactformulier uitvoerig

Door fouten in het contactformulier kan u een hoop conversies (en dus geld) mislopen. Zonde en onnodig! Test het contactformulier uitgebreid en laat ook collega’s het formulier testen.

Daarnaast kunt u verschillende variaties op het formulier maken en deze een periode testen. Wat werkt het beste? Welk formulier levert de meeste conversies op? Test simpelweg meerdere varianten van uw webformulier en kijk welke het beste presteert.

8. Laat de contactaanvraag niet verstoffen..

In deze snelle digitale wereld kan u het niet permitteren om een aanvraag een tijdje te laten liggen. Consumenten zijn gewend aan services als: ‘vandaag besteld, morgen in huis’ en 24/7 klantenservice. Wilt u dus een kans maken, dan moet u hier in meegaan door op zijn minst snel te reageren. Sterker nog, als de prospect meerdere aanvragen heeft gedaan en u reageert als eerst dan heeft u vaak een streepje voor.  

Past u al deze 8 principes toe? Dan verhoogt u de kans op conversies aanzienlijk! Ga het eens uitproberen en meet de verschillen.

Contact Us

Hulp nodig bij ontwerpen van een geavanceerd contactformulier? Zodoende dat er koppelingen met triggers tussen diverse systemen worden gelegd?